Vleugel

Gert Jan Vermeulen, een vriend van mij en leraar aan het Conservatorium van Amsterdam is specialist op het gebied van vleugels. Hij heeft me begeleid in het uitzoeken van het juiste instrument.

We hebben gekozen voor de Fazioli 308: een vleugel met een lengte van 308 centimeter.

Ik vind, dat deze vleugel beter klinkt dan verreweg de meeste Steinway’s die ik gehoord heb en voor Gert Jan is dit de mooiste vleugel die hij ooit gespeeld heeft!

Fazioli is een Italiaanse manufactuur in de buurt van Venetië, die 2 vleugels per week bouwt. (Bechstein en Steinway bouwen 10 per dag.) Alles is handgemaakt en het hout komt uit hetzelfde bos in de Dolomieten waar ook het hout van de violen van Stradivarius vandaan komt. Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit bijzondere instrument in de Sint Janskerk zal klinken!

Voor het 23e pianoconcert van Mozart zijn een aantal kwaliteiten van de vleugel van belang:

  1. Het sustain**.
  2. De mogelijkheid de baslijn te integreren in de klank van het geheel.
  3. De mogelijkheid de baslijn los te zetten van de rechter hand als de muziek polyfoon is. Dat wil zeggen: als meerdere melodieën tegelijkertijd klinken.
  4. Heel zacht kunnen spelen: De Fazioli heeft een 4e pedaal, speciaal om nog zachter maar wel met volle klank te kunnen spelen.
  5. Verschillende klankkleuren kunnen maken door de aanslag te variëren.

Stel je voor: Stefy zal heel zacht kunnen spelen en toch een heel mooi legato* kunnen realiseren, omdat het sustain van de vleugel beter is dan elk ander merk.

 

Bekijk een video van Fazioli

* Legato betekent het aan elkaar lijmen van de noten na elkaar, zodanig, dat je niet bij iedere nieuwe noot een sprongtje in de dynamiek hoort.
** Sustain staat voor de lengte, die een noot blijft klinken vanaf het begin en hoe minder de luidsterkte per seconde afneemt, hoe beter het is. Zie de video.