Concert

Mendelssohn’s Hebriden

De componist noemde het zelf een muzikaal verslag van de bootreis naar de ‚Fingal’s Cave‘, een grot in een onbewoond eiland van de Hebriden, die bekend is voor haar natuurlijke akoestiek. Dit is een absoluut Meesterwerk van Felix Mendelssohn Bartoldy.

De Linzer Symphonie

De Linzer Symphonie is voor mij de „Symphonie van het stralende hart“.

Degenen, die aanwezig zijn geweest bij het eerste concert zullen het zich nog herinneren: De Blazersserenade begon in c-klein, de schaduwtoonsoort van C-groot, de toonsoort van het Licht.
Natuurlijk eindigt deze blazersserenade in C-groot.

En het hoofdwerk van 31 maart, de Linzer Symphonie, begint gelijk in het volle Licht!

Toen Mozart deze symphonie componeerde was hij op reis met zijn vrouw en werd allerhartelijkst ontvangen door Graaf Anton van Thun-Hohenstein in Linz. Zijn leven was in volle vaart: hij was nog niet lang getrouwd, veel op reis en succesvol.

Hij schreef de symphonie in 5 dagen, het toeval wil, dat dit getal in deze compositie een bijzondere plaats inneemt: soms rechttoerechtaan als 5 tonen van gelijke lengte achter elkaar en vaak in een bepaald ritme van 2 korte noten gevolgd door 3 lange noten, aldus:   .  .  -  -  -
Verder neemt de G een belangrijke plaats in: in het langzame deel zet Mozart deze noot herhaaldelijk en zo nadrukkelijk neer, alsof hij met gestrekte vinger ‚wijst‘ op deze toon, de G.

De algemene sfeer van de symponie ervaar ik als helder en warm stralend en openend.
Je kan horen hoe Mozart zich gevoeld moet hebben bij dit hartelijke onthaal. Het is een heel vreugdevolle symphonie!

Pianoconcert

Het middelste werk is het bekende 23e pianoconcert van W. A. Mozart.
Het staat in A-groot en is vol vreugde.
Het langzame deel is de bekende en ontroerende Siciliana.

Piano

Gert Jan Vermeulen, een vriend van mij en leraar aan het Conservatorium van Amsterdam is specialist op het gebied van vleugels. Hij heeft me begeleid in het uitzoeken van het juiste instrument.

We hebben gekozen voor de Fazioli 308: een vleugel met een lengte van 308 centimeter.

Ik vind, dat deze vleugel beter klinkt dan verreweg de meeste Steinway’s die ik gehoord heb en voor Gert Jan is dit de mooiste vleugel die hij ooit gespeeld heeft!

Fazioli is een Italiaanse manufactuur in de buurt van Venetië, die 2 vleugels per week bouwt. (Bechstein en Steinway bouwen 10 per dag.) Alles is handgemaakt en het hout komt uit hetzelfde bos in de Dolomieten waar ook het hout van de violen van Stradivarius vandaan komt. Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit bijzondere instrument in de Sint Janskerk zal klinken!

Voor het 23e pianoconcert van Mozart zijn een aantal kwaliteiten van de vleugel van belang:

  1. Het sustain**.
  2. De mogelijkheid de baslijn te integreren in de klank van het geheel.
  3. De mogelijkheid de baslijn los te zetten van de rechter hand als de muziek polyfoon is. Dat wil zeggen: als meerdere melodieën tegelijkertijd klinken.
  4. Heel zacht kunnen spelen: De Fazioli heeft een 4e pedaal, speciaal om nog zachter maar wel met volle klank te kunnen spelen.
  5. Verschillende klankkleuren kunnen maken door de aanslag te variëren.

Stel je voor: Stefy zal heel zacht kunnen spelen en toch een heel mooi legato* kunnen realiseren, omdat het sustain van de vleugel beter is dan elk ander merk.

 

Bekijk een video van Fazioli

* Legato betekent het aan elkaar lijmen van de noten na elkaar, zodanig, dat je niet bij iedere nieuwe noot een sprongtje in de dynamiek hoort.
** Sustain staat voor de lengte, die een noot blijft klinken vanaf het begin en hoe minder de luidsterkte per seconde afneemt, hoe beter het is. Zie de video.